tisdag 31 mars 2009
FILM! Crossroads Imperial SE 4år
"Shiremammans" 2a föl hos mig, och det 1a e.Curioso LVIII är nu 4år gammal. Linda som nu har mamma Sarah, har precis sålt henne till Luleå där hon fått en jättemysig matte !!!
lördag 28 mars 2009
Tack för alla år Sarah !!!
Det känns nästan som om en "epok" är förbi... Min underbara Shire, Goose Green Sarah Laura flyttade idag till Linda i Norrtälje. Nu får hon en alldeles egen Shirekompis... Det är hon värd efter alla underbara föl hon fött och uppfostrat här hos mig. Mina fullblod & de andra stona tänker inte riktigt på samma sätt som Sarah =). Hon är värd en flock som passar henne bättre... Men oj vad det känns i hjärtat!
torsdag 26 mars 2009
FILM! Hjärtattack...
Med hjärtat i halsgropen... Både jag och Xaigona har fått för våra synder ! Här går det så fort att man blir riktigt rädd. Vilken energi & vilket temperament denna "lilla" tjej fått =) !!!
tisdag 24 mars 2009
FILM! Och Adventurer är snart 2 månader...
Det går undan minsann... Han växer så det knakar !!! Han lär väl snart vara lika hög som mamma =).
FILM! Crossroads Daytona -07
Pga grund av ägarens sjukdom är denna dam till salu. Helsyster till Roadrunner, Charger, Monaco mfl. Helsyster är nu vid 3års ålder ca 168 cm i mkh, Daytona borde väl bli ungefär lika stor som sin syster. Hon är fnv mycket överbygd, därför kan hon tyvärr inte riktigt visa hur bra hon rör sig. Underlaget är ju inte det bästa heller =).
söndag 22 mars 2009
Den här länken har nog hamnat lite fel va =)?
http://www.carvideosonline.com/dodge-videos/1035211-crossroads-roadrunner-3-rstest-i-tranemo.html
Någonstans i "cyberrymden" kände denna sida av att jag döper mina hästar efter bilar.... Undrar vad Chrysler-fantasterna säger om denna film ??? =)
Någonstans i "cyberrymden" kände denna sida av att jag döper mina hästar efter bilar.... Undrar vad Chrysler-fantasterna säger om denna film ??? =)
Crossroads Super Bee !
Tja, jag har råkat ut för ett delikat problem =). "Lilla" Super Bee är så hög att det omöjligt går att få med hela henne på bild inne i boxen...trots att den är 16kvm. Så ni får träffa henne "bit för bit" =). Med kameran på "höjden" får jag med hennes ben, men bara halva kroppen...Med kameran åt "rätt" håll får jag med överlinjen, men bara halva benen... Hmm... HUR STOR skall denna dam bli ??? Nästan så att jag blir orolig. Så sett så är mamma 170cm, alltså kanske inte så underligt. Lilla damen pussar mig redan bestämt, och äter hö och kraftfoder med mamma. Lite tufft att tugga utan tänder, men det går ändå. Det skall börjas i tid...
lördag 21 mars 2009
Årets 2a föl har "landat" !!!
Xaigona e.Saigon ue.Magritte (Magini) har idag fått sitt 1:a föl ! Ett alldeles otroligt högbent stoföl e.Curioso LVIII. Tyvärr för dåligt ljus för att ta kort. Bilder på underverket får vänta tills i morgon. Mamma rör sig MYCKET bra, jag gissar att det här fölet kommer att kunna visa upp RIKTIGT bra gångarter ! Lilla damen är mycket välbygd !
måndag 16 mars 2009
FILM! Nu gör det ont i mitt hjärta =(
På onsdag flyttar mina älskade små tjejer Vision & Grand Prix. Jag vet i mitt hjärta att de kommer att få fantastiska liv båda två! Men vad hjälper det, en tår trillar ändå ner för min kind... Jag hade önskat att jag kunde behålla dem, men för det första så kan jag inte ha HUR många hästar som helst, för det andra så är de alldeles för bra för att gå här och "skrota" som avelsston. Jag har mina begränsningar...men det har inte de här damerna =). USCH vad jag kommer att sakna dem !!!
söndag 15 mars 2009
Grattis Sofia & Roadrunner !
Som sagt var...Många, många grattis tiil er båda ! 110 cm felfritt i Mariestad !
Nästa gång kommer jag och jagar er i Nossebro med kameran i högsta hugg =). Inte bäst kvalitet på den här filmsnutten, men kul ändå !!!
lördag 14 mars 2009
En rekommendation från Svenska Brukskarlsklubben!
Ursprung
Den tama mannen har funnits som sällskap och bruksman till kvinnor så långt tillbaka i tiden som vi kan minnas. Användningsområdena har givetvis växlat, allt från jakt och jordbruk till dagens rena sällskaps- och avelskarlar. När du bestämt dig för att skaffa karl vill vi ge dig lite tips och råd för att förenkla din vardag med mannen. Det första du behöver tänka på är om du verkligen har tid med en karl. En karl är ingenting man lättvindligt kan lämna bort till vänner och bekanta. Ännu finns inga godkända pensionat i Sverige. Lyckligtvis är karlar idag accepterade i de flesta offentliga miljöer. Det är dock ej tillrådigt att ta med karlar överallt. Exempelvis boutiquer brukar framkalla nervositet och i vissa fall aggressioner. Det är inte ovanligt att man ser oroliga och gnällande karlar väntandes vid kassan. Även om du anser dig ha tid över till både en och två och kanske tre karlar vill vi inte rekommendera mer än en.
Ofta visar de oro och till och med svartsjuka om 'matte' bryr sig för mycket om andra karlar!
Kostnader
Det är givetvis något som man bör tänka på innan man skaffar karl. Att ha karl är inte billigt. En karl äter mycket och behöver kläder, bil, mm. En duktig arbetskarl kan ofta själv tjäna ihop till sitt uppehälle. Har man en skicklig jägarkarl kan han bidra till hushållet med bland annat älgkött. På höstarna kan man till och med se hur karlar beger sig ut i flock för att jaga älg. Se till så att just din karl har tillstånd, d v s licens, för detta annars bör man inte låta dem löpa omkring hur som helst i skog och mark. Om din karl saknar det rätta intresset för jakt kan du kanske istället träna honom till att bli en skicklig bär- och svampplockare.
Allmän skötsel
För att din karl ska få leva ett långt, friskt och lyckligt liv behöver han god mat, frisk luft, daglig motion och någon eller några aktiviteter som inspirerar honom. Tänk även på att hålla din karl vacker. Östgötarasen är vanligen renlig av sig och sköter det mesta själv till exempel ansning av skägg och naglar. Avancerad tandvård och trimning av huvudhår bör man överlåta till en fackman.
OBS! All kupering är strängt förbjudet i Sverige, sådant kan till och med medföra rättsliga följder i vissa fall!
Raser
Det finns ett stort antal olika karlraser. Vid resor till sydligare länder slås man av hur många lösdrivande karlar som finns på gator och stränder. Och visst är det lätt att glömma allt förnuft när man ser in i ett par bedjande, sammetsbruna ögon... men tänk på att dessa karlar oftast helt saknar uppfostran och dessutom kan vara smittbärare av allehanda sjukdomar då vaccinationer är ovanliga i dessa länder. Dessutom är det ofta problem med att få införseltillstånd till Sverige för sådana karlar. Vi vill därför rekommendera att du väljer en av våra erkända svenska raser.
Vi väljer att här presentera Skånerasen.
Vad som kännetecknar Skånerasen är främst ett lugnt psyke, relativt lättuppfostrade men de behåller ändå sin lekfullhet högt upp i åldrarna. Alla färger och
kroppsbyggnader är godkända. En könsmogen karl tycker om att visa upp sig med sina artfränder på dansställen. Det är där som parningslekarna inleds. I jakten på en ägarinna kan till och med vilda slagsmål utbryta. Vi avråder dock från att välja någon av de riktiga 'stridstupparna', de kan bli svåra att få någon riktig pli på. De kan i vissa fall morra och anfalla sin ägarinna! Då måste man omedelbart säga ifrån och visa vem som bestämmer. Det ger honom en trygghet att veta sin plats. Även den lugnaste karl kan ibland brusa upp och försöka ta kommandot. Det gäller då att vänligt men bestämt tillrättavisa honom. Om det inte räcker så måste list tillämpas. Du bör i ett tidigt stadium bestämma om du vill ha en inne- eller en utekarl. Väljer du en innekarl så bör du tänka på att motion är otroligt viktigt. En innekarl kan annars bli passiv och hemfalla åt öldrickande framför tipsextra. Det är inte svårt att lära en karl enklare små sysslor såsom att gå och handla eller att dra en barnvagn runt kvarteret. Glöm inte heller att ge rikligt med beröm. Karlar sporras då och utför villigt sina små tjänster. Godbitar användes med fördel för att belöna önskvärt beteende.
Uppfostran
Även om du vet att din karl är lydig och snäll och inte skulle göra en fluga förnär så bör du inte låta honom i glädje hoppa emot främmande människor. Någon som ej är van vid karlar kan till och med bli rädd. En annan viktig uppfostringspunkt är att lära honom att tiga på kommando samt att hålla sig intill dig så att han inte ställer till förtret för andra. Mycket vanligt är en tendens att springa efter andra karlars bilar och ett sådant beteende är oacceptabelt och bör kvävas i sin linda!
Avel
Även om du idag inte är intresserad av avel så är inte snöpning något vi vill rekommendera. Det kan komma en dag när du ångrar dig och då blir du tyvärr tvungen att byta ut din gamla trotjänare mot en ny. Om du tänkt använda din karl i avelssyfte bör du först kolla stamtavlor men även tänka på att påssjuka kan försämra avelsmöjligheterna. Ett byte kan komma i åtanke. För övrigt brukar karlarna visa sig villiga till avel något som bekräftas från BB-håll. Om du inte vill lämna din karl hemma vid förlossningen så går det bra att ta med honom till BB. Personalen där har utbildning och är vana att handskas med nervösa karlar. En positiv reaktion är att många karlar uppvisar en högre mognadsgrad efter den första avkomman även om motsatt reaktion i sällsynta fall kan förekomma. Vidare avel bör inte bedrivas på karlar som inte visar intresse för sin avkomma, inte vill kännas vid sin avkomma eller till och med är aggressiv mot avkomman. Sådana karlar är inte ens lämpliga som sällskapskarlar och du bör snarast göra dig av med honom hur söta de än må vara. Eventuella framtida ägarinnor till en sådan karl bör varnas för att han har sådana defekter innan de tar hem honom.
Kost
En karl kan äta i stort sett vad som helst även om de tycks föredra den kost de är uppfödda på (det sk 'mammas-köttbullar- syndromet'). Rådgör därför gärna med uppfödarna om vad karlens kost varit baserad på under uppväxten. Låt inte mannen rumstera fritt i kylskåp och skafferi och fall inte för bedjande blickar vid kaffebordet. Det är direkt olämpligt att låta honom tigga vid bordet. Vissa karlar visar ibland tendenser att vilja hjälpa till att tillreda sina egna måltider. Detta bör uppmuntras! Maltdrycker uppskattas ofta av karlar men låt det inte bli till någon vana. Ett par burkar per månad under sträng uppsikt är dock inget att oroa sig för.
Sjukdomar
Karlar kan ofta uppvisa diverse små sjukdomssymtom. Ta dock dessa med en nypa salt. En kvinna kan vanligtvis fortsätta att utföra sina dagliga sysslor trots sjukdom men detta tycks vara svårare för en man. Han sjukskriver sig gärna i rent förebyggande syfte. Detta inträffar oftast vid helg- och skiftarbete. Många karlar har tendenser till färgblindhet. Du bör därför hjälpa honom med påklädningen. Karlar med orange tröja och rosa byxor har faktiskt påträffats.
Sammanfattning
Vi hoppas att du får mycket glädje av din nya karl under många år. Som komplettering till våra små tips kan du gärna läsa andra, mer utförliga fackböcker i ämnet karlavård. Vi kan rekommendera 'Allt en kvinna bör veta om män'. Du kan givetvis också vända dig till närmaste klinik.
Svenska Brukskarlsklubben
Den tama mannen har funnits som sällskap och bruksman till kvinnor så långt tillbaka i tiden som vi kan minnas. Användningsområdena har givetvis växlat, allt från jakt och jordbruk till dagens rena sällskaps- och avelskarlar. När du bestämt dig för att skaffa karl vill vi ge dig lite tips och råd för att förenkla din vardag med mannen. Det första du behöver tänka på är om du verkligen har tid med en karl. En karl är ingenting man lättvindligt kan lämna bort till vänner och bekanta. Ännu finns inga godkända pensionat i Sverige. Lyckligtvis är karlar idag accepterade i de flesta offentliga miljöer. Det är dock ej tillrådigt att ta med karlar överallt. Exempelvis boutiquer brukar framkalla nervositet och i vissa fall aggressioner. Det är inte ovanligt att man ser oroliga och gnällande karlar väntandes vid kassan. Även om du anser dig ha tid över till både en och två och kanske tre karlar vill vi inte rekommendera mer än en.
Ofta visar de oro och till och med svartsjuka om 'matte' bryr sig för mycket om andra karlar!
Kostnader
Det är givetvis något som man bör tänka på innan man skaffar karl. Att ha karl är inte billigt. En karl äter mycket och behöver kläder, bil, mm. En duktig arbetskarl kan ofta själv tjäna ihop till sitt uppehälle. Har man en skicklig jägarkarl kan han bidra till hushållet med bland annat älgkött. På höstarna kan man till och med se hur karlar beger sig ut i flock för att jaga älg. Se till så att just din karl har tillstånd, d v s licens, för detta annars bör man inte låta dem löpa omkring hur som helst i skog och mark. Om din karl saknar det rätta intresset för jakt kan du kanske istället träna honom till att bli en skicklig bär- och svampplockare.
Allmän skötsel
För att din karl ska få leva ett långt, friskt och lyckligt liv behöver han god mat, frisk luft, daglig motion och någon eller några aktiviteter som inspirerar honom. Tänk även på att hålla din karl vacker. Östgötarasen är vanligen renlig av sig och sköter det mesta själv till exempel ansning av skägg och naglar. Avancerad tandvård och trimning av huvudhår bör man överlåta till en fackman.
OBS! All kupering är strängt förbjudet i Sverige, sådant kan till och med medföra rättsliga följder i vissa fall!
Raser
Det finns ett stort antal olika karlraser. Vid resor till sydligare länder slås man av hur många lösdrivande karlar som finns på gator och stränder. Och visst är det lätt att glömma allt förnuft när man ser in i ett par bedjande, sammetsbruna ögon... men tänk på att dessa karlar oftast helt saknar uppfostran och dessutom kan vara smittbärare av allehanda sjukdomar då vaccinationer är ovanliga i dessa länder. Dessutom är det ofta problem med att få införseltillstånd till Sverige för sådana karlar. Vi vill därför rekommendera att du väljer en av våra erkända svenska raser.
Vi väljer att här presentera Skånerasen.
Vad som kännetecknar Skånerasen är främst ett lugnt psyke, relativt lättuppfostrade men de behåller ändå sin lekfullhet högt upp i åldrarna. Alla färger och
kroppsbyggnader är godkända. En könsmogen karl tycker om att visa upp sig med sina artfränder på dansställen. Det är där som parningslekarna inleds. I jakten på en ägarinna kan till och med vilda slagsmål utbryta. Vi avråder dock från att välja någon av de riktiga 'stridstupparna', de kan bli svåra att få någon riktig pli på. De kan i vissa fall morra och anfalla sin ägarinna! Då måste man omedelbart säga ifrån och visa vem som bestämmer. Det ger honom en trygghet att veta sin plats. Även den lugnaste karl kan ibland brusa upp och försöka ta kommandot. Det gäller då att vänligt men bestämt tillrättavisa honom. Om det inte räcker så måste list tillämpas. Du bör i ett tidigt stadium bestämma om du vill ha en inne- eller en utekarl. Väljer du en innekarl så bör du tänka på att motion är otroligt viktigt. En innekarl kan annars bli passiv och hemfalla åt öldrickande framför tipsextra. Det är inte svårt att lära en karl enklare små sysslor såsom att gå och handla eller att dra en barnvagn runt kvarteret. Glöm inte heller att ge rikligt med beröm. Karlar sporras då och utför villigt sina små tjänster. Godbitar användes med fördel för att belöna önskvärt beteende.
Uppfostran
Även om du vet att din karl är lydig och snäll och inte skulle göra en fluga förnär så bör du inte låta honom i glädje hoppa emot främmande människor. Någon som ej är van vid karlar kan till och med bli rädd. En annan viktig uppfostringspunkt är att lära honom att tiga på kommando samt att hålla sig intill dig så att han inte ställer till förtret för andra. Mycket vanligt är en tendens att springa efter andra karlars bilar och ett sådant beteende är oacceptabelt och bör kvävas i sin linda!
Avel
Även om du idag inte är intresserad av avel så är inte snöpning något vi vill rekommendera. Det kan komma en dag när du ångrar dig och då blir du tyvärr tvungen att byta ut din gamla trotjänare mot en ny. Om du tänkt använda din karl i avelssyfte bör du först kolla stamtavlor men även tänka på att påssjuka kan försämra avelsmöjligheterna. Ett byte kan komma i åtanke. För övrigt brukar karlarna visa sig villiga till avel något som bekräftas från BB-håll. Om du inte vill lämna din karl hemma vid förlossningen så går det bra att ta med honom till BB. Personalen där har utbildning och är vana att handskas med nervösa karlar. En positiv reaktion är att många karlar uppvisar en högre mognadsgrad efter den första avkomman även om motsatt reaktion i sällsynta fall kan förekomma. Vidare avel bör inte bedrivas på karlar som inte visar intresse för sin avkomma, inte vill kännas vid sin avkomma eller till och med är aggressiv mot avkomman. Sådana karlar är inte ens lämpliga som sällskapskarlar och du bör snarast göra dig av med honom hur söta de än må vara. Eventuella framtida ägarinnor till en sådan karl bör varnas för att han har sådana defekter innan de tar hem honom.
Kost
En karl kan äta i stort sett vad som helst även om de tycks föredra den kost de är uppfödda på (det sk 'mammas-köttbullar- syndromet'). Rådgör därför gärna med uppfödarna om vad karlens kost varit baserad på under uppväxten. Låt inte mannen rumstera fritt i kylskåp och skafferi och fall inte för bedjande blickar vid kaffebordet. Det är direkt olämpligt att låta honom tigga vid bordet. Vissa karlar visar ibland tendenser att vilja hjälpa till att tillreda sina egna måltider. Detta bör uppmuntras! Maltdrycker uppskattas ofta av karlar men låt det inte bli till någon vana. Ett par burkar per månad under sträng uppsikt är dock inget att oroa sig för.
Sjukdomar
Karlar kan ofta uppvisa diverse små sjukdomssymtom. Ta dock dessa med en nypa salt. En kvinna kan vanligtvis fortsätta att utföra sina dagliga sysslor trots sjukdom men detta tycks vara svårare för en man. Han sjukskriver sig gärna i rent förebyggande syfte. Detta inträffar oftast vid helg- och skiftarbete. Många karlar har tendenser till färgblindhet. Du bör därför hjälpa honom med påklädningen. Karlar med orange tröja och rosa byxor har faktiskt påträffats.
Sammanfattning
Vi hoppas att du får mycket glädje av din nya karl under många år. Som komplettering till våra små tips kan du gärna läsa andra, mer utförliga fackböcker i ämnet karlavård. Vi kan rekommendera 'Allt en kvinna bör veta om män'. Du kan givetvis också vända dig till närmaste klinik.
Svenska Brukskarlsklubben
fredag 13 mars 2009
Fredag den 13e NU IGEN =)
Även denna fredag den 13e har än så länge förflutit utan större missöden. Men peppar, peppar... Dagen är inte slut ännu ! Wilma & lille Adventurer fick precis komma in i boxen. Som vanligt gjorde han jättebocksprång och sparkade mamma i magen. Som alla andra dagar fick han in ett par RIKTIGA fullträffar =). Wilma stönade som vanligt ljudligt. Ibland önskar jag att hon inte var FULLT så förstående när det gäller sonen... Hade önskat att hon åtminstone hjälpte mig LITE med hans uppfostran, men så lär det inte bli =). Nåväl... Han sparkar inte mig, så fortsätter vi som vi börjat så skall det nog bli ordning även på det här lilla odjuret!
Så det insläppet överlevde jag trots dagens datum...
Bara resten kvar, dvs bla en hel hög MYCKET glada 1åriga hingstar =).
Men det går säkert fint det med, som vanligt. Fast ibland funderar man allt på om man kanske skulle skaffa en tvåbent "hingst" trots allt. Hade varit lättare om någon kunde sköta grindarna när barnen står på kö för att komma in i halmen =).
Håller tummarna för att ni alla klarar dagen utan obehagliga överaskningar !!!
Så det insläppet överlevde jag trots dagens datum...
Bara resten kvar, dvs bla en hel hög MYCKET glada 1åriga hingstar =).
Men det går säkert fint det med, som vanligt. Fast ibland funderar man allt på om man kanske skulle skaffa en tvåbent "hingst" trots allt. Hade varit lättare om någon kunde sköta grindarna när barnen står på kö för att komma in i halmen =).
Håller tummarna för att ni alla klarar dagen utan obehagliga överaskningar !!!
onsdag 11 mars 2009
Till er som undrar =)
tisdag 10 mars 2009
FILM! Vad är Warlander för något undrar många...
Warlander är Frieser korsad med PRE-Andalusier. Om några år får vi se hur våra Warlanders blir som vuxna. Spännande! Mest nyfiken är jag på Tjalliens föl med Curioso. Det blir ju en Warlander som är halvsyskon med Lord. Nyfiken !!!
måndag 9 mars 2009
Jag fick ett mail som gjorde mig så glad !
lördag 7 mars 2009
Grattis Carina & My Zafira !
Curioso LVIII är den stolta fadern till detta otroligt charmiga Hispanoarab-sto!
Kl. 03.30 på natten ringde Carina och sa att det var dags... Nyvaken och något
förvirrad satte jag mig i bilen och körde till Edsvära. Första fölet för både Carina och Zafira så de var lite nervösa =). Förlossningen gick finfint... Det var sedan problemen började, stoet hatade sitt föl intensivt. Ofta har jag sett ston vara förvirrade och avvisande då de fått sitt första föl, ibland har man fått hjälpa till en hel del för att få det att fungera med kontakt och diande. Men aldrig någonsin har jag träffat ett sto som visat oresonligt hat mot sitt föl. Jag kan lova att det var en otrevlig upplevelse. Slickade öron och blottade tänder, hon högg så det stod härliga till. Sparkade gjorde hon också, då menar jag inte att hon bara "viftade" med hoven. Hon sparkade för att skada, inget att diskutera om. Vi insåg ganska snart att det inte skulle fungera, så vi mjölkade, och mjölkade och mjölkade. "Little My" som är en mycket bestämd liten dam, åt med god aptit. Vi var tvingade att separera mor och dotter. De fick stå i boxarna bredvid varandra. Så fort fölet rörde sig, slickade mamma öronen och blängde hatiskt på henne. MÅNGA timmar senare, när veterinärstationen öppnat, fick vi tag på veterinären. Kl 10 på fm kom han och gav mamma lugnande för att se om det kunde få henne att acceptera fölet. En gång fick hon snutta, sedan yrde hovarna igen. Det var barra att ge upp. Veterinären konstaterade också att det inte var mer att göra. Så, Carina fortsatte mjölka... I skrivandets stund är "Little My" hos ett sto i Skara som förlorat sitt föl. Vi håller alla tummar som finns för att hon accepterar sin nya dotter !!!
Och ännu en gång inser man att man aldrig, aldrig någonsin blir fullärd, det var ingen rolig upplevelse, men oj så mycket vi lärde oss...
söndag 1 mars 2009
FILM! Välkommen hem igen Diablo !
Diablo Crossroads e.Warsteiner u.Santa Höjbo har kommit hem från Kungsör och Santa´s nya ägare Sussi. Jättetack Sussi för att du skött honom så fint! Glad att Santa kom till just dig...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)